Beverbos // Nationaal Park De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is een ontzettend groot en schitterend natuurgebied, waar meer te beleven is dan je wellicht beseft. Eén van de drie bezoekerscentra vind je net buiten Dordrecht, bij een gebied dat ook wel de Merwelanden genoemd wordt.

Vanaf het bezoekerscentra Dordrecht kan je meerdere route wandelen, de leukste voor kinderen is de wandeling door het Beverbos.


De route staat natuurlijk in het teken van de Bever en langs de route kom je informatieborden tegen om iets meer te leren over bevers. Bijvoorbeeld hoe lang ze kunnen worden en wat ze eten. Aan het begin van het bos vind je tevens een kunstburcht waar je in kan kruipen om te ervaren hoe de bevers wonen.


Naast de poel waar de Bevers zwemmen (als het donker is dan) staat een mooie uitkijktoren in dezelfde stijl als de kunstburcht. We waren een beetje ontdaan van het aanzicht van de poel want normaal was dit een ontzettend begroeid stuk en nu ineens was de poel en de overs langs de uitkijktoren kaal. Hopelijk groeit het snel weer vol met mooie planten.


Een voordeel aan de kale oevers is dat je dingen ziet die je voorheen niet zag. Zo ontdekten we dus dat er hier de grootste waterschildpadden leven die we ooit hebben gezien. Vanaf hier kan je de wandelroute ook verlaten of starten, de uitkijktoren is via een brug verbonden met de weg.

De route? Die is heel simpel, het gebied van de Bevers is afgezet met een hek en de route gaat daar een rondje omheen. Volg vanaf de uitkijktoren gewoon de houtsnippers tot het einde van het hek, je kan hier een klein stukje avontuurlijk gaan of de houtsnippers blijven volgen. Hierna loop je door het Speelbos waar je lekker in en met de natuur mag spelen.

Hierna loop je een stukje over het asfalt, houdt rechts tot je rechts weer een pad met houtsnippers in de bossen ziet. Je bent nu bij de ingang van de kijkhut, je loopt hier wat dieper het gebied in naar de kijkhut. Kan jij sporen van de bever vinden? Voor de ingang naar de kijkhut kan je het houtsnipper pad verder volgen, terug naar de ingang van het Beverbos.


Als je ergens vaak komt dan valt het snel op als er iets anders is en ditmaal was er echt een gigantische verandering. Overal in en om het bos waren ineens klimroutes in de bomen. Hoge routes, lage routes, moeilijke routes en wat makkelijke routes. Het ziet er heel gaaf uit, vooral de plateaus die beschilderd zijn zoals deze wasbeer. Eind april 2021 is de officiële opening van het Klimbos, lees hier meer.

Hier vind je het Beverbos:

Baanhoekweg 53 3313 LP Dordrecht
Parkeren kan op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum, in de berm langs de weg, of een stukje verderop.
Meer info: klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest