Bergwandeling Eyserberg

Als je op vakantie bent in Zuid-Limburg dan hoort een bergwandeling er natuurlijk bij, maar welke? Die vraag bleek moeilijk te beantwoorden. We konden wel wat routes vinden online, maar deze waren of te lang voor ons of we hadden geen idee of de route echt de moeite waard ging zijn.

Gelukkig heb je ’s avonds op de camping genoeg tijd voor onderzoek en vond ik uiteindelijk een wandeling op de Eyserberg van 5,5km waar we onze eigen draai aan gingen geven om een uitdagende bergwandeling van 3,5km met de meest spectaculaire uitzichten van Zuid-Limburg en boordevol natuur en rust. Klim je mee? (P.s.: Na het lezen van ons avontuur trakteren we je op een link naar de route om zelf ook op pad te gaan).

Eyserbos


De route waarmee we starten is de Gulpen-Wittem Wi1 Eys van Visit Zuid-Limburg. Toen we eenmaal de parkeerplaats hadden gevonden (TomTom kende de straat niet) merkten we al gauw dat deze route deels over geasfalteerde wegen ging, iets wat wij niet wilden. Maar gelukkig konden we op de wandelkaart ook zien waar andere paden liepen en besloten bij de start al een stuk af te snijden door het bos.


Het bos was hier en daar een beetje modderig, maar schitterend. Als de paadjes smaller worden en langzaam bergafwaarts gaan opent het bos. Hier door de bomen krijgen we een voorproefje van het uitzicht dat ons tijdens deze bergwandeling te wachten staat. Schitterend!


Een paar stappen verder wordt het uitzicht nog mooier! Wauw dat beloof wat. Ook Nim is helemaal happy en roept, “Net een beetje als Frankrijk hè Papa”. Inderdaad, het voelt hier absoluut niet alsof we in Nederland zijn.


We zetten de voorlopig laatste stappen in het bos via een trappetje van boomwortels. Dit soort paadjes zijn leuk, maar ook ontzettend gevaarlijk. Eén verkeerde stap of even uitglijden kan flinke enkel blessures veroorzaken, ik spreek uit ervaring helaas.

Vive la France


We vinden de oorspronkelijke route weer met blauw paaltjes en besluiten deze over een onverhard pad de berg af te volgen.


Terwijl we afdalen worden we getrakteerd op een waanzinnig uitzicht waar ons berghartje sneller van gaat kloppen. Het zijn geen Vogezen uitzichten van 1400 meter hoog of Franse Alpen uitzicht van 2600 meter hoog, maar het uitzicht van 190 meter hoogte is er niet minder spectaculair om. Misschien nog wel spectaculairder omdat je op deze hoogte weinig last heb van een waas aan de horizon.


We zien een draaihek aan onze linkerkant met daarachter een enorm veld vol grassen en bloemen. We stappen even van het pad af om te genieten van dit prachtige plekje. Je zou hier ook een pad terug naar het bos kunnen volgen, maar wij willen nog iets verder afdalen voordat we terug gaan.

Over, langs en onder het spoor en de rivierWe lopen door totdat we bij een spoorbrug komen. Zou hier de welbekende trein van de Miljoenenlijn langs komen? We wachten eventjes maar zien en horen geen trein in aankomst. We besluiten om de blauwe route hier een stuk af te snijden via een paadje langs het spoor. Met het spoor aan onze rechterkant lopen we over smalle paadjes vol bloemen, bijtjes, vlinders, sprinkhanen, mieren, etc..


Waar we eerst neerkeken op het spoor zitten we nu onder het spoor en het pad komt uit bij een beek, de Eyserbeek. En rechts van ons een hele lange tunnel onder het spoor door. We kunnen het einde zien dus besluiten om toch even aan de andere kant te kijken (waar je oorspronkelijk met de blauwe route vandaan zou komen). Ondanks het licht aan het einde van de tunnel is het in de tunnel ontzettend donker en halverwege zelfs zo donker dat je letterlijk niets zag. Nim klampt zich dan ook stevig aan me vast en met het zaklampje op de telefoon wandelen we naar het einde.

Aan het einde een klein stukje bos met een bankje, even een rustpauze want het is immers ook al tijd voor de lunch. Op deze plek zijn de sporen van het watergeweld van de afgelopen weken goed zichtbaar, want een groot deel van de planten op de oever is door het water platgewalst. Als de lunch op is lopen we weer terug de tunnel door om weer verder te wandelen.


Lekker even een makkelijk stukje wandelen langs een prachtige beek onder aan de berg. Met 100 meter hoogte nog steeds hoger dan het hoogste natuurlijke punt buiten Limburg overigens.


Wandelend langs de rivier merkten we weinig van het recente hoge water. Maar toen we bij een bruggetje even wat dichterbij konden komen was het een ander plaatje. De zijkanten van de beek waren uitgesleten en afgebrokkeld en onder de brug lag een hele boom die door het water was meegesleurd.

De berg beklimming


Welkom in de Piepert, het dorpje met het mooiste uitzicht van heel Nederland. En 2 hangbuikzwijntjes die het geluk hebben dat ze hier mogen wonen. De blauw route zou ons hier over de weg, rond de berg, naar het plaatjes Eys brengen, maar daar hebben wij geen zin in. We snijden wederom af en nemen wederom een smal paadje de berg op!

Onze korte route is niet perse de makkelijke route. Hij gaat namelijk recht omhoog de berg op, een klim van 100 meter. Dat is meer dan de klim die we maakten naar de top van Grand Ballon in de Vogezen. Nim moet daarom even uitpuffen onderweg en na het eerste veld vol bloemen stoppen we even om van het uitzicht te genieten.


Met zo een uitzicht, gepaard met een ontzettende rust is de klim het meer dan waard. Als we verder klimmen moeten we weer wat smalle paadjes door en velden met bloemen. Hoe hoger we komen hoe spectaculairder het uitzicht! Wauw, wat zou ik hier graag mijn tent opzetten in plaats van op de camping.


We zijn terug in het bos waar de wandeling begon, maar we moeten nog even wat klimmen. Op de kaart wordt namelijk een uitzichtpunt aangegeven en die moet dan natuurlijk wel onderdeel worden van de route. Eenmaal daar aangekomen zien we Vijlen, Vaals, het Drielandenpunten en alles wat daar tussen ligt. Geen straf om hier even uit te moeten rusten na een intense klim recht omhoog de berg op.


We zeggen het uitzicht weer gedag en lopen weer verder enbelanden weer op de blauwe route, die we nog éénmaal afsnijden. En slaan een grindpad in die ons door het bos en achter langs een tarwe veld terug brengt op bij de parkeerplaats. We hebben op dit moment nog geen idee hoeveel km we hebben gelopen en hoog we geklommen zijn. Maar dat maakt ook helemaal niet uit, we zijn moe maar voldaan!

Hier vind je Bergwandeling Eyserberg:

Moorenheideweg, 6287AD Elkenrade, Nederland (Kan je navigatie deze niet vinden? Navigeer dan naar de kruising van de Eyserbosweg en de Krekelbergweg, op deze kruising sluit de Moorenheideweg aan).
Parkeren:
Er zijn 2 kleine parkeerplaatsen langs de weg bij het startpunt.

Wil je ook op de Eyserberg wandelen?
We hebben onze route voor je vastgelegd op RouteYou, klik hier voor de route: De-Ontdekkers Bergwandeling Eyserberg Zuid-Limburg!
Wil je liever de originele route wandelen? klik hier.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest