Bergse Heide // Brabantse Wal

De Brabantse Wal, een gebied waar we tot voor kort nooit op avontuur zijn geweest, bleek een mooi gebied te zijn. Daarom besloten we om vandaag nog een ander deel van de Brabantse Wal te ontdekken. Net buiten Bergen op Zoom, genaamd de Bergse Heide. Een gebied met glooiende duinen, duinmeren en bruggen.


Altijd als we richting Brabant rijden worden we blij. Blij van het steeds groener wordende landschap. Maar vandaag alleen al op de A4 voelen we het groene hart van de Brabantse Wal. En als we van de snelweg gaan voelt het anders dan wat we eerder hebben gezien. We worden er ontzettend blij van.


Op de bonnefooi zijn we hierheen gegaan. We weten een beetje wat er is en dat er een restaurant is die om 12 uur pas open gaat. Als we de auto geparkeerd hebben gaan we gewoon lekker dwalen, de rest zien we wel. We lopen langs het water en al snel zien we bruggen, zoals we op foto’s online hadden gezien.


Te midden van een schitterend duinmeer treffen we een klein eilandje. Een klein eilandje die verbonden wordt door lang loopbruggen die in een driehoek een loopbrug over het gehele eiland vormen. Hier maken we natuurlijk een rondje over. Of beter gezegd we gaan een paar keer een hoekje om. Op één punt is een uitkijk platform, vanaf hier heb je uitzicht over ‘de strandtent’, Brasserie de Berk. Ze hebben het leuk aangekleed met rieten parasols en dagbedden. Een lekker tropisch sfeertje.

Als we terug lopen over de loopbrug valt onze mond open van verbazing. We kijken uit over glinsterend groen water naar een schitterend glooiend en groen landduin landschap. Henschotermeer is er niets bij.


We besluiten om de overkant van dichtbij te gaan bekijken. We hebben wel route paaltjes gezien, maar nog geen bord met een overzicht van de routes. Dus besluiten we onze eigen weg te vinden door het bos en over het strand. Het bos is heerlijk dicht en ruig en we genieten van onze wandeling. Langs het water vinden we ook nog een soort ecowal. Een muur van doodhout bedoeld als schuilplaats voor insecten en kleine diertjes. Maar in dit geval ook bedoelt om een stuk groen in het water af te schermen van recreanten. En het is goed dat ze dit doen, want dit soort groen is hard nodig om het water schoon te houden.


One minute you’re on the road looking at the scenery, next minute you’re in the scenery looking at the road. Deze hype op Instagram reels was ineens heel toepasselijk. Want ineens stonden we daar waar(the scenery) we vanaf de loopbrug(road) op uit keken. En een mooie scenery met een bankje, mooie plek om vroeg te lunchen.


Maar achter ’the scenery’ zien we nog meer scenery en nog iets wat lijkt op een brug. We besluiten om ons rondje nog groter te maken en het van dichterbij te bekijken. We trotseren nog hogere en mooiere duinen dan eerst en als we dichterbij komen dan zien dat de brug eigenlijk een uitkijktoren is.


Is het een brug, is het een pier? Het is sowieso een uitkijktoren, maar het ontwerp doet suggereren dat et water hier meters hoog kan staan. Al doet niks aan de omgeving mij geloven dat dit daadwerkelijk het geval is. Maakt verder ook niet uit, het is een mooi en bijzonder bouwwerk om te zien.


Vanaf dit letterlijke hoogtepunt besluiten we om één van de route paaltjes te volgen. Op de paaltjes blijkt ook te staan hoe lang de route is, dus wij kiezen de heide route van 1,8km. De route gaat verder het bos in dan we tot nu toe zijn geweest. Dieper in het bos is het nog groener en ruiger en wemelt het van de paadjes om te verkennen. De 1,8km van de route lopen we uiteindelijk niet, want niet veel later voert de route ons weer terug naar de auto.

Verrast door het gebied en eerder ookal door de Wouwse Plantage besluiten we nog even het naastgelegen Bergen of Zoom in te rijden. We zijn al een tijdje aan het nadenken over verhuizen naar een mooiere omgeving en dit ziet eruit als een omgeving die we wat beter willen verkennen.

Hier vind je de Bergse Heide:

Bemmelenberg, Bergen op Zoom
Parkeren: T.h.v. nr 21 (Brasserie de Berk) kan je langs de weg parkeren. Maar aan deze weg is ook een ‘grote’ parkeerplaats.
Meer info over de Bergse Heide klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest