Amerongse berg

Laag, lager, laagst is de beste manier om een heuvel in Nederland te beschrijven die de naam berg draagt. De Amerongse berg ligt 69 meter boven zeeniveau en is dus, ondanks zijn naam, officieel een heuvel in de Utrechtse Heuvelrug.

Maar ondanks de misleidende naam, biedt deze “berg” een leuke wandeling en mooi uitzicht over het omringende landschap en geeft je toch een beetje het gevoel op een berg te zijn.


We parkeerden de auto en gingen op pad maar.. waar is de berg? Geen berg in zicht, maar we lopen toch echt de juiste kant op. Een heel andere ervaring dan de Ardennen, Vogezen of Franse Alpen.


We zijn vroeg in de morgen en hebben een perfect zonnetje voor een heerlijke wandeling die, volgens de beschrijving, over de top van de Amerongse berg gaat.


Van het veld lopen we het bos in en beginnen we aan onze klim van 69 meter naar de top van de berg.
Ondertussen klimmen we ook nog maar even in een boom.


Eindelijk begint de berg zich te tonen en zijn we al een lekker stukje omhoog geklommen, maar dat valt pas echt op als je je omdraait en naar beneden kijkt.


We zijn bijna aan de top en komen langs het mooiste uitzicht van de wandeling. Heerlijk zo een vrij uitzicht over de wereld, raden wat je in de verte allemaal ziet. Maar tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet wat die mysterieuze toren in de verte is, eerst dacht ik de Pyramide van Austerlitz (lees hier meer) maar dat is veel te ver weg.


Als we weer verder lopen gaan we dan echt over de top van de berg, wat overigens ook het hoogste punt is van de Utrechtse Heuvelrug. Onderweg voelt het alsof we door 3 verschillende bossen lopen. Grote loofbomen met een helder zonnetje, hoge dennen met kale stammen in de mist (wat een beetje griezelig aanvoelde) en ineens een veld vol met gele kerstbomen. Genoeg te zien als je over de top gaat.


Eenmaal weer beneden eindelijk een plek waar we even naar het toilet konden en een kopje koffie konden halen voordat we weer richting de auto wandelen en naar huis rijden.

Hier vind je de Amerongse Berg:

Burgwal 1, 3958 ER Amerongen
Parkeren: Er is een hele ruime parkeerplaats.

Wij liepen deze route: Over de Top, van Utrechts landschap.
Meer info en diverse routes: klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest