14 Vennenwandeling // Oisterwijkse bossen & vennen

We zeggen altijd dat de Oisterwijkse bossen & vennen één van de mooiste natuurgebieden is van Nederland. Ondanks dat het geen bergen heeft of iets wat er op lijkt is dit toch één van de gebieden waar we het meest van genieten. Het was alweer een hele tijd geleden dat we hier zijn geweest, hoog tijd voor een wandeling.

We hebben van te voren geen wandelroute uitgezocht, we dachten dat zien we daar wel. Voor het eerst parkeren we de auto bij het Bezoekerscentrum Groot Speijck van Natuurmonumenten. We waren niet van plan om een terrasje te pakken, maar ik kan niet beloven dat het plan niet wijzigt. Eerst maar eens wandelen.

Omdat we zoveel wandelen is Nim inmiddels ook best geoefend, we zoeken dus wel een beetje uitdaging. Minimaal een route van 5km en natuurlijk eentje langs de mooiste vennen. Bij het bezoekerscentrum staat een groot bord met routes en er is maar 1 route die aan onze wensen voldoet. De 14 vennenroute, een wandelroute van 10km. Ok 10 km is misschien nog wel iets te lang, dus we besluiten te kijken hoe het gaat en of we de route inkorten of doorzetten.


Waarom we zoveel van dit natuurgebied houden? Er is zo ontzettend veel te zien. Ongerepte natuur, paddestoelen (zelfs al einde zomer), vennen etc.. Heerlijk om hier weer te zijn, alles ziet er zo mooi uit als we ons herinneren. Maar ook de geur die hier hangt, de geur van bos en natuur, heerlijk.


We bereiken uiteindelijk het Kolkven, één van de grootste vennen in het gebied. Hier wordt regelmatig gevist en er zijn dus veel plekjes waar je lekker aan de waterkant over het water kunt turen. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik van niet elke foto meer precies weet welk ven het precies was. Er zijn er ook zoveel dat het moeilijk is bij te houden.


Wie goed oplet ontdekt de onverwachtste dingen. Zoals hagedissen die in hoge graspollen wonen en naar buiten komen om gedag te zeggen. Of sprinkhanen, schaatserijders. En let vooral ook goed op de muggen, een prik van de muggen hier is 10x erger dan de muggen in je slaapkamer.


En wie goed oplet ontdekt kunst, kunst die gemaakt is door de natuur. De blauwalg in het Kolkven bij de invaliden visplaats had zich uitgeleefd. Een fantastisch spektakel van lijnen en kleuren schitteren in het water. Waar meestal blauwalg een vloek is voor het zwemwater is het hier een waar kunstwerk. Deze kunst inspireerde me om meer kunst in de natuur te vinden om te fotograferen, een leuke uitdaging om weer eens anders naar de wereld om je heen te kijken.


Zelfs heide heeft zo hier en dan een plekje opgeëist. Na het kolkven komen we langs het Boshuis Venkraai met een terras vol mensen die genieten van deze bewolkte maar warme dag. Voor ons is het nog geen tijd om uit te rusten.


Bij het Voorste Goorven aangekomen zijn we (ongeveer) op de helft van de route. Nim klaagt nog niet dat hij moe is en Pauline en ik kunnen ook nog wel even door. We besluiten de route te vervolgen naar de andere kant van het Goorven tot waar de route rechtsaf gaat.


Onderweg komen we weer van alles moois tegen. Beestjes in de modder, een boomstam die fel oranje kleurde, blootliggende wortels van bomen.. Wat is anders naar de natuur om je heen kijken leuk, ik ontdek van alles moois in de details.


Maar natuurlijk het water niet vergeten, het schitterende spiegelende water die de hele wereld in tweevoud weergeeft. De boven en onder wereld in symmetrie. Ook dat is een kunstwerk op zichzelf. Totdat een man een stok in het water gooit en zijn hond er achteraan rent. Weg kunst, maar toen genoten we wel weer van een hond die zichtbaar genoot van het zwemmen achter zijn stok aan.

We zijn daar waar de route naar rechts gaat. Nim zeurt al een tijdje dat zijn voeten zeer doen en zijn benen moe zijn (5km was blijkbaar zijn limiet). We slaan de laatste paar vennen achter het Goorven over en lopen het laatste stuk terug naar het bezoekerscentrum.


Na 7km wandelen langs 7 of 10 vennen zijn we terug bij het begin. Het terras lonkt dus we laten ons verleiden tot een hapje en een drankje. Nim kiest voor een frietje en frikandel en wij zijn benieuwd naar de Vegan bitterballen. De bitterballen worden geserveerd in een eierdoos, zo leuk bedacht. En Nim heeft zoveel patatjes met schil dat we er met zijn allen van kunnen genieten. We kopen nog wat souvenirs in het winkeltje voordat we dan eindelijk naar huis gaan.


Langs de weg van de parkeerplaats naar het bezoekerscentrum staan een heleboel grote borden met een belangrijke boodschap. Het gaat slecht met de insecten in ons land omdat er planten verdwijnen die ze nodig hebben. Vlinders hebben brandnetels nodig om eitjes te leggen, gaasjesvlieg heeft bloeiende akkerranden nodig, bloemen en planten zijn nodig om insecten te voeden en te huisvesten. Wil je weten wat jij kunt doen om insecten een beter huis te geven? Kijk dan op de website van Natuurmonumenten.

Groeten uit Oisterwijk!

Hier vind je 14 vennenwandeling // Oisterwijkse bossen & vennen

Van Tienhovenlaan 4, 5062 SK Oisterwijk
Parkeren: Op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum.

De (digitale) wandelroute vind je hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest